Løgsuppe

En klassisk løgsuppe, som grundlæggende er løg dampet i smør og kogt i vand. Fond kogt på kød eller grøntsager er ikke nødvendig eller endog ønskelig, men naturligvis mulig, fx kan man godt bruge kartoffelkogevand, men mange grøntsager afgiver uvedkommende smagsstoffer.
For at få en lidt mere cremet suppe kan man bruge én af følgende metoder: Drys 2 spsk mel over løgene og rør rundt lige før vand/fond tilsættes. Eller blend den ene halvdel af suppen når løgene er kogt møre. Den sidste version står i opskriften nedenfor.

  • 40 g smør
  • 750 g løg (ca. 650 g netto)
  • 1 l vand, evt. fond
  • 2 fed hvidløg
  • Evt. en krydderbuket af laurbærblad, persille og timian
  • Evt. 2 spsk marsala el. madeira
  • Salt, peber
  • 1 dl piskefløde eller crème fraiche 

Til gratinering – kan undlades:

  • Hvidt franskbrød eller toastbrød, ristet eller ovntørret
  • 75 g revet ost, ikke stærk, fx Comté, Gruyère, Samsø
  1. Snit løgene, fx først i halve, derefter på tværs og til sidst i skiver på langs. Sautér rimelig blidt i smørret sammen med et lille drys salt til de begynder at blive bløde, det varer 5-7 minutter. De må gyldne en anelse, ikke brune.
  2. Hæld vandet i og tilsæt de øvrige ingredienser, på nær fløde.
  3. Når løgsuppen er færdigkogt efter 25-30 minutters småkogning, fjernes  krydderbuketten. Smag til med salt og peber.
  4. Dette trin kan anbefales, men er ikke obligatorisk: Tag ca. halvdelen af løgene og et par dl af suppen op i blenderen. Efter purering kommes det tilbage i gryden. Med en stavblender er det lidt nemmere, idet man kan blende omkring det halve af suppen direkte i gryden.
  5. Varm suppen op igen, tag gryden af blusset og rør fløden i.

Brød og/eller ost er på den en eller anden måde traditionelt supplement.
Den rigtige klassiker: Hæld suppen over i en ovnfast terrin. Læg skiver af daggammelt brød ud over, drys med revet ost og gratinér i ovnen.
Men denne er nu bedre: Sæt nogle skiver brød, belagt med ost, til gratinering i ovnen. Brødet skal være ristet og osten smeltet. Ved servering øses op i tallerkener og man lægger en skive ostegratineret brød oveni, lige når suppen skal spises. Udelad evt. osten og brug blot ristede brødskiver.