Moussaka med grønkål

Er det nu en ‘moussaka’? Måske ikke, men jeg synes der er ligheder. Og den er i hvert fald bedre end de ‘rigtige’ moussaka’er, jeg har fået serveret – selv om der er dansk grønkål i.  
Portionen er rigelig til 4 voksne, snarere nok til 6. Men tag evt. en enkelt aubergine mere og lav ellers ingen ændringer. 

  • 2 auberginer eller ca. 600 g
  • 1 løg
  • 3 fed hvidløg
  • Organo eller frisk basilikum
  • 1/2 kg kg friske tomater, helst kødfulde bøftomater; evt.  i stedet ca. samme mængde usødet tomatpuré
  • 1 portion grønkålsstuvning, se opskrift: Grønlangkål
    – kan erstattes af 250 g blancheret, hakket spinat rørt i en halv portion béchamel-sauce. Se evt. opskrift: Béchamel-sauce
  • 100 g mild fast dansk, eller Comté, Gruyère
  • 2 æg
  1. Auberginerne skæres i skiver, trækker i koldt saltet vand 1 times tid, hvorefter væden trykkes godt fra. Auberginerne vejer sikkert omkring 100 g mindre nu.
  2. Skær dem i tern på omkring 1 cm. Vend i mel og steg dem i godt med olivenolie og et drys salt. Afgjort bedst i en gryde eller pande med såkaldt non-stick belægning. Hold nogenlunde varme de første minutter, skru derefter ned og lad dem blive halvmøre ved jævnlig omrøring. Det varer 15-20 minutter. Chek om de er tilpas salte.
  3. Hak løget, mas og finthak hvidløget. Tilsæt dem til auberginerne. Kom evt. lidt mere olivenolie i – men husk at den olie, auberginerne har absorberet, frigives hen ad vejen igen som de bliver helt møre.  
  4. Efter få minutters omrøring tilsæt tomaterne, som først er hakket (lidt grovere end løget), og oregano eller andre krydderurter. Bring i kog igen og lad stuvningen dampe ind (altså uden låg) så den får mere konsistens og smag. Gryden må gerne stå om simre yderligere 3 kvarter.
  5. Når konsistensen er blevet som en tyk stuvning, smag til med salt. Tilsæt evt. lidt hvidvin eller citronsaft og en anelse sukker, hvis tomaterne ikke kan levere.
    Bemærk: Aubergine-delen af retten kan med fordel laves nogle timer eller endog dagen før. Auberginerne bliver kun bedre af at hvile.
  6. Riv osten. Rør ca. 50 g i grønkålsstuvningen sammen med æggene.
  7. Bred aubergine-stuvningen ud i et gratinfad, derover grønlangkål. Drys resten revet ost over.
  8. Sæt fadet midt i ovnen og bag ved ca. 190 gr. ca. 20-25 minutter.

Spis brød til. Med smør.