Grønlangkål (stuvet grønkål)

Ved at bruge denne fremgangsmåde får du en ret, som jeg tror at næsten alle –  også grønkålsforagtere – må indrømme, smager fint. Kogetiden er kort, faktisk er der kun tale om en udvidet blanchering, så den er langt fra udkogt. Der er tilpas ‘bid’  i  bladene, og den grønne farve bevares fint.
 Stuvningen kan bruges som man bruger en persille-sauce eller som alternativ til stuvet spinat. God i bl.a. en vegetarisk lasagne (erstatter såvel béchamel-sauce som spinat) og auberginegratin, se opskrift: Moussaka med grønkål

  • 250 g grønkål
  • 25 g smør
  • 2 spsk hvidt hvedemel
  • 2,5 dl fløde, evt. sødmælk
  • Ca. 1/3 tsk salt, peber, lidt revet muskatnød
  1. Riv grønkålsbladene fra ribberne (som kasseres). Varm en god gryde vand op så det spilkoger. Kom grønkålen i, tilsæt lidt salt og skru straks igen op til maksimalt blus. NB! Læg ikke låg på gryden, da det vil forhindre svovlforbindelser mm i at dampe fra og dermed forstærke affarvning af grønkålen.
  2. Når vandet er i kog, fortsæt 2 minutter. Fisk grønkålen om med en øse eller sigte og kom dem i en balje koldt vand. Tryk vandet fra. Hvis grønkålen skal bruges med det samme, kan den sættes i køleskab nu, – eller evt. fyses. 
  3. Pak grønkålsbladene sammen til en klump (stor bolle). Hak med en skarp kniv,  som om det var persille.
  4. Smelt smørret i en gryde, kom hakkelsen i og lad det dampe et par minutter under jævnlig omrøring. Drys mel over, rør godt rundt og tilsæt nu fløde/mælk. Kog op, smag til med salt, peber og revet muskatnød. Lad stuvningen småkoge et par minutter. Herefter er den klar til servering.