Broccoli med pasta

Denne klassiske ret, som kommer fra det sydlige Italien (Calabrien, Apulien) er lige så vidunderlig som den er enkel hvis man ellers undlader enkelte originale indslag som rosiner, piniekerner og ansjoser. Til gengæld må der gerne bruges rigeligt hvidløg og olivenolie. Pastaen kan være orecchiette, tagliatelle eller bare en god spaghetti, som man evt. kan brække i mindre stykker inden den koges.

  • Ca. 750 g broccoli
  • 250 g pasta (f.eks. orecchiette, tagliatelle)
  • 4 + 3 spsk olivenolie
  • 5-6 el. flere fed hvidløg
  • 1,5 dl fløde (kan udelades)
  • Finthakket persille
  • Til servering: 100 g revet, fast (tør) ost, ikke for stærk (f.eks. Comté)
  1. Fjern de seje del af broccoli’erne ved at snitte med en urtekniv nede fra og op mod hovedet som når man skræller kartofler. Del dem derefter i mindre stykker. Skyl godt og efterse hovederne for urenheder. I usprøjtede broccoli vil der altid være enkelte larver. Sørg for at de bliver fjernet.
  2. Pil og hak hvidløgene, mas dem lidt med knivbladet.
  3. Varm en gryde vand op, tilsæt salt og kom broccoli-stykkerne i. Kog dem til de er næsten bløde, uden låg det første minut. Tag dem op med en hulske og sæt dem til side.
  4. Kog pastaen i kogevandet, måske omkring 12 min.
  5. Imens varmes 4 spsk olivenolie i en stor sauterpande. Kom hvidløgene i og lad dem snurre et halvt minut – de må ikke stege. Vend broccolistykkerne i og tag panden fra blusset.
  6. Når pastaen er færdigkogt, dryppes den af i en sigte og vendes i broccoli’erne sammen med fløden og den hakkede persille. Varm evt. ekstra op hvis retten er blevet afkølet for meget, og smag til med salt.
  7. Til sidst øses resten af olivenolien henover retten.

Serveres straks, sammen med en skål revet ost. En tør, hvid Rhone-vin passer fremragende til retten, ellers en let, men gerne krydret rødvin.