Kagecreme

Crème patissière 

Kagecreme skal have en havlfast konsistens, så den ikke flyder ud. En tilsvarende creme, blot mindre tyk, se Vanillecreme (Crème Anglaise)

 • 6,5 dl sødmælk
 • 5 spsk sukker
 • 5 æggeblommer
 • 4 spsk majsstivelse eller mel
 • 1 stang vanille, eller 2 tsk vanillesukker
 • 1 knsp salt
 • Evt. 1 knsp citronsyre

Med gelatine:

 • majsstivelse (i stedet 4 spsk majsstivelse)
 • 4 blade husblas
 1. 5 dl af mælken sættes over blusset på mellem varme. Vanillestangen flækkes, kornene skrabes ud og både stang og vanillekorn kommes i mælken.
 2. Den resterende 1 dl af mælken piskes sammen med sukker, æg, æggeblommer og mel.
 3. Lad mælken simre nogle minutter for at trække aroma ud af vanillestangen. Se til, at det ikke koger over. Tag derefter vanillestangen op.
 4. Tilsæt jævningen med æggeblommer i den kogende mælk, mens der piskes med et piskeris. Lad cremen koge op, stadig under piskning. Lad den småkoge et lille minut under omrøring med træspartel, der føres hen over bunden af gryden for at undgå at det brænder på.
 5. Tag gryden af blusset. Tilsæt 1 knsp salt og evt. 1 knsp citronsyre, der ikke skal kunne smages, men kun fremhæve smagen af cremen. Herefter stilles cremen til afkøling. Der må gerne røres rundt nogle gange, indtil en er lun.

Med gelatine:
Der bruges kun 1 spsk majsstivelse. Når cremen er lavet færdig og stadig er varm, røres den med 4 blade husblas, som forinden er opblødt i koldt vand og vredet af for vand.

Kagecremen kan gøres mere luftig ved at røre æggehvideskum af 2 æggehvider pisket stive med 2 spsk sukker i den varme creme efter at den er taget af blusset.

Anvendelse: Nem at lave og meget lækker til brug som kage- og tærtefyld, f.eks. fastelavnsboller, vandbakkelser, napoleonskager etc. Kan også bruges til budding med frugt.

Cremen kan suppleres med andre tilsætninger, afhængig af den kage, som den skal bruges til, f.eks. lidt stærk kaffe eller mørk chokolade (røres i den varme creme til sidst; bruges kakao skal det blandes med sukkeret og piskes sammen med jævningen).
Vanille kan udelades og erstattes af nogle spsk tyk karamelsauce, eller cremen kan aromatiseres af appelsin (fintrevet appelsinskal og lidt saft, eller apelsinskal koges i mælken og tages op før cremen jævnes.) Cremen kan også smages til med appelsinlikør eller rom.