Æblekringle

Bliv populær med denne æblekringle uanset hvilken slags ekstra fyld der bruges. Portionen er rigelig til 6. En dobbelt portion kan godt klemmes ned i en stor bradepande, som passer til ovnen.

  • Dej:
  • 15 g gær
  • 1 æg
  • 1 dl tykmælk
  • 250 g hvidt hvedemel
  • 100 g smør
  • 2 spsk sukker
  • 2-3 store æbler, f.eks. Elstar (ca. 400 g)
  • 1 spsk citronsaft
  • Ca. 75 g sukker

Ekstra fyld, enten remonce:

  • 100 g marcipan, 2 spsk sukker, 2 spsk vand og 1/2 tsk kanel

Eller kagecreme:

  • 2,5 dl sødmælk
  • 3 spsk sukker
  • 3 æggeblommer
  • 2 spsk majsstivelse, 1 knsp salt og 1/2 tsk vanillesukker
  • Pensling og drys:
  • 1 lille æg + 1 spsk vand
  • Ca. 2 spsk sukker
  • Ca. 10 g smeltet smør (kan udelades)
  • Evt. 25 g snittede mandler

I stedet for at pensle kringlen med æg og sukker kan den efter bagningen overstryges med glasur af florsukker, rørt op med lidt citronsaft og rom.

  1. Dej: Tykmælk og æg piskes sammen. Gær og sukker piskes i til gæren er opløst helt. Rør ca. en tredjedel af melet i, og stil skålen godt lunt, tildækket, en halv times tid. Derefter æltes resten af melet i sammen med smørret, som skal være blødgjort (stuetemperatur eller lidt over), og dejen dækkes igen til og stilles til forhævning, ca. 1/2 time eller indtil den er hævet mindst til dobbelt størelse.
  2. Imens laves ekstra fyld, enten remonce: Marcipanen røres jævn med vand, sukker og kanel.
  3. Eller kagecreme: Bring det meste af mælken i kog med sukkeret. Pisk en jævning af resten af mælken, æggeblommer, majsstivelse, vanillesukker og salt. Når mælken er ved at koge, piskes jævningen i. Koges op under fortsat piskning.
  4. Æblerne skrælles, udkernes og snittes i skiver. Kom dem op i en bred kasserolle, bland sukker og citronsaft i. Kog sagte, idet de jævnligt forsigt vendes indtil de begynder at blive bløde uden at miste struktur (må ikke blive mos). Stilles til side, men læg ikke låg på, da der gerne må dampe noget væde bort.
  5. Tag nu dejen ud på køkkenbordet. Rul den ud i en bane, der f.eks. er 40 cm lang og 25 cm bred. Bugsér den over på en smurt bageplade, bradepande eller aflangt ovnfast fad. Bred remonce eller kagecreme ud over dejen. Fordel æblerne henover og fold dejen ind over fra begge sider. Stilles til efterhævning et lunt sted ca. 1/2 time, gerne i ovnen som er lunet lidt, men ikke varm.
  6. Bemærk: Hvis kringlen skal have form som en rigtig kringle (eller cirkel), udrulles dejen længere og smallere.
  7. Varm ovnen op til 200° (tag den efterhævede kringle ud forinden) og gør klar til pensling: Varm vandet (nemt i mikroovn) og pisk først smør, derefter ægget i. Pensl kringlen og drys sukker og evt. mandler over. Sæt pladen i den forvarmede ovn på næstnederste rille. Bages omkring 20-25 minutter. Skru ned for varmen til sidst, så overfladen ikke bliver for brun.

Kan spises efter ca. 1 time. Smager bare himmelsk. Også dagen efter.