Æble-streusel tærte

En tysk inspireret kage, som er dejlig efter frokost, middag – eller søndag morgen. Portionen er mere end rigelig til 4, men her har denne kage endnu en fordel, da det meste af æblesaften er dampet væk før kagen bages og tærtebunden derfor ikke bliver gennemblødt – en rest holder sig således fint i flere dage, men skal opbevares i køleskab.

  • Æbler:
  • 4 store æbler (ca. 3/4 kg), f.eks. Elstar
  • Ca. 100 g sukker
  • Saft af 1 appelsin, gerne lidt syrlig
  • 2 spsk rom
  • Streusel:
  • 70 g hvidt hvedemel
  • 50 g sukker
  • 40 g kværnede/finthakkede mandler eller nødder
  • 45 g smør
  • 1/2 tsk stødt kanel
  • Dej:
  • 200 g hvidt hvedemel
  • 1/2 tsk bagepulver
  • 100 g sukker
  • 100 g smør
  • 1 æg

Variation: Drop tærtebunden så kagen kun består af æbler bagt med streusel.

  1. Æbler: Skræl æblerne, del dem i 2 og fjern kernehus, stilk og blomst. Snit dem i tynde skiver (omkring 2 mm tykke). Kom dem op i en bred sautérpande sammen med appelsinsaft og sukker og kog dem ved kraftig varme, mens de jævnligt og gelinde vendes med en paletkniv. Når appelsinsaften og den saft, æblerne selv afgiver, stort set er fordampet, uden at æbleskiverne er blevet til mos, blandes rommen i og panden tages af blusset.
  2. Streusel: Smuldr alle ingredienser sammen med fingrene, men ikke mere eller finere end at det stadig er lidt uregelmæssigt klumpet.
  3. Bland mel, bagepulver og sukker. Smuldr smørret i indtil der ikke længere er klumper – brug evt. hurtighakker. Saml dejen med ægget. Rul dejen tyndt ud (omkring 1/2 cm tyk) og læg den på en smurt bageplade. Buk en smule dej op langs kanterne. Bag ved 200° ca. 8-10 minutter. Tærtebunden skal kun lige være gennembagt og have taget lidt farve – ikke bagt tør.
  4. Fordel æblerne i et jævnt lagt oven på bunden, derpå strøs streusel-blandingen. Sæt fadet tilbage i ovnen og bag ca. 10 minutter mere.

Kagen er fin, når den har kølet lidt af. Serveres med flødeskum.